Search
Search

بیماری آسیت در طیور

اشتراک گذاری این مقاله در شبکه های اجتماعی :
زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه

بیماری آسیت در طیور (Pulmonary Hypertension Syndrome)

سندرم فشار خون ریوی (PHS یا آسیت) که به نام های فشار بالای سرخرگی، بزرگ شدن بطن راست قلب و آب آوردگی شکم هم معروف است؛ یکی از علل اصلی مرگ و میر و شیوع در نیمچه های گوشتی امروزی است. به طور کلی نرخ متابولیک بالای جوجه های تولید کننده گوشت، تقاضا را برای اکسیژن افزایش می دهد، به ویژه در محیط های سرد یا زمانی که پرندگان در حال تغذیه زیاد هستند.

بیماری آسیت در طیور

در این شرایط، ممکن است در نیمچه های گوشتی سیستم تنفسی- قلبی به طور استاندارد پیشرفت نکرده باشد. در نتیجه نمی تواند میزان اکسیژن لازم را برای پرنده مهیا کند پس موجب هیپوکسمی (کمبود اکسیژن در خون) می شود. بالا بودن سطح هماتوکریت و باریک شدن شریان ها از پیامدهای هیپوکسمی است که فشار را افزایش می دهد و باعث کاسته شدن اشباع اکسیژن خون می شود، بنابراین قلب (بطن راست) باید با انقباض بیشتری بر هیپوکسی غلبه کند و بازگشت خون وریدی را خنثی کند تا بتواند از افزایش فشار خون ریوی و نارسایی قلبی جلوگیری کند.

عوامل ایجاد کننده و مستعد کننده آسیت

1- . دمای محیط: کاهش دمای محیط باعث افزایش مصرف مواد مغذی و در نتیجه افزایش متابولیسم می شود. با افزایش نیاز به اکسیژن، نگه داشتن دمای سالن در یک محدوده راحتر شده و می توان آسیت را کنترل کرد.

2- تراکم رژیم غذایی: به دلیل افزایش آسیت از غذاهایی استفاده کنید که از نظر انرژی و پروتئین متراکم هستند.

3- بافت خوراک: مصرف پلت و غذای له شده احتمال اسیدی بودن را نسبت به نوع آردی افزایش می دهد و باعث رشد بیشتر آسیت می شود. در هنگام استفاده از پلت، ممکن است تراکم آن تا حدودی کاهش یابد یا در مقایسه با انواع آرد، مصرف انرژی و پروتئین آن برای هر جوجه کم شود.

4- کمبود: کمبود کلسیم، فسفر و ویتامین D3 باعث کاهش رشد اسکلتی و ایجاد راشیتیسم می شود.

5- تهویه: تهویه ناکافی اولاً باعث کمبود اکسیژن در پرندگان به خصوص در مواقعی که تراکم سالن زیاد است و ثانیاً باعث افزایش میزان گرد و غبار به ویژه در شرایط خشک می شود. به دلیل احتمال وجود هاگ قارچ در فضا، ورود آنها به مجاری هوایی و ریه ها همراه با گرد و غبار باعث ایجاد نقاط سفت (ندول) در ریه ها شده و توانایی ریه ها در جذب اکسیژن را کاهش می دهد.

پیشنهاد مطالعه: بیماری عفونت کیسه زرده ، بیماری آسپرژیلوز در طیور

6- بیماری های تنفسی: بیماری های تنفسی که باعث کاهش فعالیت ریه می شوند عبارتند از: سی دی، برونشیت، نیوکاسل مجاری تنفسی و غیره.

این عارضه ها می توانند در ایجاد و افزایش آسیت موثر باشد. در این زمینه نارسایی کلیه که در بسیاری از موارد منجر به برونشیت می شود و بالعکس هم نقش به سزایی در پیشرفت بیماری دارد.

7- عملکرد(فعالیت): افزایش فعالیت به دلیل افزایش تقاضای اکسیژن به تشکیل و زوال آسیت کمک می کند.

  1. ترکیب بدن: با افزایش میزان چربی یا پروتئین در بدن، خطر ابتلا به آسیت نیز افزایش می یابد.

علایم بیماری آسیت

از علایم بارز جوجه ‌های مبتلا به آسیت می توان به بزرگ بودن شکم‌ های آن ها اشاره کرد. در برخی از موارد پیش می آید که در داخل محوطه بطنی بیش تر از 500 سی سی مایع جمع می شود. این مایع  رنگ زرد روشن دارد و ممکن است گاهی همراه با خونابه یا فیبر دیده ‌شود، از علایم دیگر این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– کاهش رشد

– تشنج

– گیجی و بی حالی

– ورم زیر جلدی

– طحال کوچک

– کبد چروک

– خمیدگی و نفس تنگی

– پرهای ژولیده

– حالت سیانوژه شدن مخصوصاً در اطراف تاج

– کلیه های بزرگ، پر خون و حاوی اورات

کنترل و پیشگیری

1- کنترل سرعت رشد: کنترل سرعت رشد در سنین پایین با اعمال محدودیت های غذایی در کاهش بروز آسیت و تلفات آن موثر است. محدودیت و کاهش رشد باید بدون آسیب رساندن به رشد نهایی انجام شود. در واقع، یک برنامه محدودیت غذایی مناسب و به موقع منجر به وزن و عملکرد نامحدود گله می شود. پس از برداشته شدن طرح محدودیت، پرنده قادر خواهد بود میزان رشد خود را افزایش دهد.

2- اسیدهای چرب امگا 3: استفاده از اسیدهای چرب امگا 3 در مبارزه با آسیت موثرتر است، زیرا آسیت ها رشد گلبول های قرمز خون را کاهش می دهند و باعث بدشکلی می شوند. در نتیجه از دیواره مویرگ ها ضعیف عبور می کنند و در افزایش فشار خون یا ایجاد لخته های خون موثر هستند. اسیدهای چرب امگا 3 به رشد و شکل گیری سلول ها کمک کرده، حرکت آنها را تسهیل می کند و جذب اکسیژن را افزایش می دهد.

3- ال-کارنیتین: تصور می شود افزودن ال-کارنیتین باعث افزایش ورود اسیدهای چرب به دیواره میتوکندری می شود و در نتیجه انرژی بیشتری برای عملکرد بهتر قلب تولید و در کنترل آسیت موثر است. تئوری این است که ال کارنیتین دارای خاصیتی است که به نوعی گیرنده حاوی رادیکال های آزاد محسوب می شود و ممکن است در کنترل پراکسیداسیون چربی ها و اکسیژن غلیظ موثر باشد، اما این مورد ثابت نشده است.

4- آنتی اکسیدان ها: چهار آنتی اکسیدان آلفا توکوفرول، گلوتاتیون، ویتامین C و اسید اوریک از بدن در برابر اکسیداسیون محافظت می کنند. با آسیت، سطح توکوفرول آلفا و گاما در میتوکندری کبد و ریه کاهش می یابد. ویتامین C و گلوتاتیون نیز در شش و کبد کم می شود.

5- pH اسیدوز باعث انقباض: عضلات مبتلا به آلکالوز باعث گرفتگی عروق می شوند. pH خون اگر به نسبت معینی وجود نداشته باشد می تواند در روی اکسیژن و هموگلوبین در ریه ها تأثیر بگذارد. افزایش اسیدیته خون باعث کاهش این پیوند، افزایش PH آن و تسریع آزاد شدن اکسیژن در بافت ها می شود. مصرف رژیم غذایی اسیدیته را از بین می برد و توانایی گلبول های خون برای دریافت اکسیژن را کاهش می دهد. بی کربنات باعث آلکالوز و افزایش اکسیژن رسانی می شود. پرندگان سریع الرشد دارای اسیدهای متابولیک هستند، بنابراین استفاده از بی کربنات در جیره غذایی آنها در تعادل PH و کنترل آسیت موثر است.

6- برنامه خاموشی: تمرينات خاموشی برای از بين بردن آسيت، مديريت رشد و جلوگيري از پرخوري موثر است. البته این کار باید به موقع و مناسب انجام شود تا به افزایش آنی ذخایر آسیبی وارد نشود. یک برنامه نورپردازی جایگزین نیز می تواند در پیشبرد اهداف این امر موثر باشد.

7- اثر جوجه کشی: تلفات جنینی در مناطق مرتفع به دلیل فشار کم اکسیژن بیشتر است. شروع و اوج مرگ ناشی از آسیت در 5 تا 6 هفته است، اما ممکن است شروع آن در زمان جوجه کشی باشد. در هفته اول سرعت رشد جنین به سرعت افزایش می یابد و نیاز به اکسیژن افزایش بالا می رود و ریه ها شروع به تنفس می کنند. در صورت عدم دریافت اکسیژن کافی، جوجه دچار هیپوکسی می شود و پس از جوجه ریزی علائم هیپوکسی را نشان می دهد. اگرچه کاهش دمای اتاق در دو هفته اول ممکن است شرایط را تشدید کند یا باعث هیپوکسی شود، اما در هفته‌ های بعد ممکن است اثرات آن به صورت آسیت ظاهر شود. جنین هایی که در دوران جوجه کشی دارای دی اکسید کربن بالا هستند، به دلیل هیپوکسی کمتر دچار آسیت می شوند.

۸- سن مادر: میزان ابتلای جوجه هایی که از مادر جوان تر هچ می شوند خیلی بیشتر از سایر جوجه ها است.

9- محدودیت غذایی: محدودیت غذایی به دو صورت کمی و کیفی انجام می شود. در روش کمی مصرف سرانه با توجه به شدت سقف کاهش می یابد. در یک روش محدود کننده کیفی، بسته به شدت مورد نظر غذا، یک یا چند ماده مغذی کمتر از مقدار لازم در نظر گرفته می شود که معمولاً دارای انرژی و پروتئین یا متیونین و لیزین کم است. استفاده از محدودیت غذایی در صورتی که به درستی و در زمان مناسب انجام شود در کنترل آسیت موثر بوده و امروزه یکی از بهترین راه حل های موثر است.

سخن آخر

بیماری آسیت در 4-5 هفتگی تشخیص داده می شود، اما در جوجه های 3 روزه نیز گزارش شده است. کمبود اکسیژن در دوران جنینی بیشتر در اوایل زندگی باعث این بیماری می شود. با این حال، این بیماری اغلب در سن 4 هفتگی رخ می دهد و بیشتر در خروس ها دیده می شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

لطفا به این مطلب امتیاز دهید*

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − ده =

مهم: قیمت دولتی و اتحادیه جوجه گوشتی با نامه بین 15.900 تا 16.900 تومان می باشد.


محصول آخرین میانگین قیمت + تغییر 24h مشاهده
جوجه یک روزه گوشتی  1403/1/9 20,750  ( 0) مشاهده
جوجه بومی  1403/1/9 105,425  ( 0) مشاهده
اردک  1403/1/9 69,084  ( 0) مشاهده
مرغ زنده  1403/1/9 57,046  ( 0) مشاهده
مرغ کشتار  1403/1/9 82,323  ( 0) مشاهده
خروس زربال  1403/1/9 25,500  ( 0) مشاهده
خروس آرین  1403/1/9 11,500  ( 0) مشاهده
تخم مرغ  1403/1/9 45,500  ( 0) مشاهده
کبک  1403/1/9 63,034  ( 0) مشاهده
جوجه بوقلمون  1403/1/9 181,417  ( 0) مشاهده
شتر مرغ زنده  1403/1/9 1,755,500  ( 0) مشاهده
بلدرچین زنده  1403/1/9 18,025  ( 0) مشاهده
پولت  1403/1/9 84,250  ( 0) مشاهده
ایکون