Search
Search

بیماری پروزیس

اشتراک گذاری این مقاله در شبکه های اجتماعی :
زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه

بیماری پروزیس

بیماری پروزیس

این فرآیند نوعی تغییر شکل مفصل خرگوشی در پرندگان است که جوجه های جوان را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد. بیماری پروزیس در پرندگان جوان از چند هفته تا چند ماه طول می کشد. در جوجه ها این بیماری در نژادهای سنگین بیشتر دیده می شود. پرورش تعداد زیادی پرنده در داخل یک قفس، استفاده از سیم یا نرده های غیر استاندارد در اطراف سالن پرورش پرنده، مواد معدنی زیاد در خوراک یا مصرف مقادیر زیادی خوراک ذرت بدون مواد افزودنی اغلب موجب این بیماری خواهد شد.

علایم بیماری پروزیس

علایم بیماری پروزیس

این بیماری در پرندگان گوناگون به اشکال مختلف ظاهر می شود. بیماری پروزیس دلایل مختلفی دارد. بیشتر عفونت ها ناشی از کمبود منگنز و گاهی اوقات کمبود کولین و بیوتین است. عفونت های غیر طبیعی نیز به کمبود بیوتین، اسید فولیک، نیاسین یا پیریدوکسین نسبت داده می شود.

علائم این بیماری به دسته های زیر تقسیم می شود:

  • تغییر شکل پیدا کردن ناخن ها به حالت منحنی و ضخیم
  • ایجاد درد و متورم در مفاصل
  • پاهای کلفت
  • استخوان های مرمری شکل
  • خستگی زیاد مرغ های تخمگذار در قفس
  • واروس (انحنای جانبی پا در قسمت مفصل خرگوشی به سمت داخل)
  • والگوس (انحنای جانبی پا در قسمت مفصل خرگوشی به سمت خارج)
  • سوختگی در مفصل خرگوشی (Hock Burn)
  • خمیدگی در استخوان طویل پا (Long Bone Distortion)
  • پیچش و چرخش درشت‌نی در پای پرنده (Tibial Rotation (Twisted Leg)
  • خارج شدن پا از قسمت مفصل (Splay Leg)
  • مشاهده نقرس در پرندگان ( رسوب نمک اسید اوریک، تجمع مواد غیرچرکی خشک و سفید در پاها و ران ها)

عوامل موثر در به وجود آمدن بیماری

تاکنون علل زیادی برای این بیماری شناخته شده است، اما علت دقیق برای آن بیان نمی شود.

تعدادی از عوامل موثر در به وجود آمدن بیماری پروزیس شامل:

  • ژنتیک (نژادهای سریع الرشد و سنگین حساس تر)
  • وضعیت نامناسب بستر در کف سالن پرورش
  • سن (پرندگان جوان مستعد بیماری)
  • جنسیت (آمار ابتلا نرها بیشتر)
  • شرایط ارتفاع
  • افزایش رطوبت بستر
  • دمای بالا در سالن پرورش طیور گوشتی
  • غلظت بالای آمونیاک
  • میزان ترد بودن بستر
  • مقدار پایین بیوتین در جیره غذایی پرنده
  • داشتن سطوح بالای کلرید و افزایش فسفات
  • غلظت بالای ترکیبات نیتروژنی در داخل بستر و چسبیده به پوست پرنده
  • شرایط کشت و مدیریت نامناسب باعث رشد سریع این بیماری
  • استفاده بی رویه از انواع مختلف کنجاله سویا و ذرت

علایم کمبود منگنز در طیور

پرندگان نسبت به پستانداران به کمبود منگنز حساستر هستند و به همین دلیل نیاز آنها به این ماده نسبتاً بیشتر است. این اختلاف گاهی به 100 برابر می رسد که به دلیل جذب ضعیف آن از روده پرندگان دفع می شود. مقادیر زیاد کلسیم و فسفر و عدم تعادل آنها نیز مانع از جذب منگنز خواهد شد.

از آنجایی که منگنز در ترکیبات خوراک طیور کافی نیست، باید به صورت سولفات منگنز همراه با مکمل‌های غذایی به میزان 50 میلی‌گرم در کیلوگرم خوراک برای جوجه‌ ها و 30 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم خوراک برای جوجه‌ های بالغ اضافه شود. منگنز در رشد و تولید و فعال سازی چندین سیستم آنزیمی مهم نقش دارد و در تولید موکوپلی ساکاریدهای اسیدی که برای تشکیل استخوان و پوسته تخم مرغ لازم است. در نتیجه تغییراتی در شکل اسکلت و بدتر شدن کیفیت پوسته تخم مرغ در صورت کمبود منگنز ایجاد می شود.

کمبود منگنز در جوجه ها، بوقلمون ها و قرقاول ها باعث تغییر شکل استخوان های پا می شود. این وضعیت با بزرگ شدن، تغییر شکل و صاف شدن سطح مفصل خرگوشی قابل شناسایی و تشخیص است که باعث لغزش و از موقعیت خارج شدن پا به سمت جانبی و پهلو خواهد شد. گاهی اوقات هر دو پا دچار عفونت می شوند که در این صورت به دلیل عدم دسترسی به آب و غذا می میرند. این عارضه بیشتر برای انواع متراکم و سنگین مرغ در سالن پرورش اتفاق می افتد. همچنین کمبود مواد دیگری مانند کولین و بیوتین باعث ایجاد پروزیس می شود.

در مرغ های تخمگذار کمبود منگنز را می توان با کاهش قابل توجه تخم ها و قدرت جوجه ریزی آنها مشاهده کرد. کمبود منگنز در جنین باعث ایجاد عارضه ای به نام سوء تغذیه استخوانی یا کندرودیستروفی (دیستروفی غضروفی در جنین) می شود. در این وضعیت جنین معمولاً در روزهای 20 و 21 می میرد و علائم اسکلت آسیب دیده شامل پاهای کوتاه و چاق و سر کروی شکل، فک پایین کوتاه شده و منقاری به شکل طوطی ایجاد می کند. موهای کوتاه و سفت و نشانه‌ های تورم شدید در جوجه‌ های زنده ممکن استبا لرزش خاصی در هنگام تحریک و کشیدن سر به جلو یا عقب مشخص ‌شود. این جوجه ها می توانند به طور طبیعی رشد کنند، اما هرگز بهبود نمی یابند و حالت کوتاهی استخوان خود را حفظ نمی کنند.

نشانیهای پروزیس

مفصل پای خرگوشی در این نوع پرندگان پهن و کمی بزرگتر است. در مراحل پیشرفته، ساق پا و کف پا مفصل خرگوشی اغلب از وضعیت طبیعی خود منحرف می شود. در کالبد شکافی بر روی بدن پرنده مشخص گردید که وترآشیلی که در مفصل خرگوشی وجود دارد از محل خود خارج شده و بیمار را درگیر این بیماری کرده است.

پرندگانی که پای بیمار دارند می لنگند و با حرکات تند راه می روند. پرندگانی که هر دو پایشان به زمین چسبیده به زودی از کم آبی و سوء تغذیه تلف می شوند. تاندون پای آسیب دیده و متورم را در این نوع پرندگان به وفور می توان دید.

جراحات در پرنده مبتلا به پروزیس

در شروع بیماری، مفصل خرگوشی پای آسیب دیده فقط پهن و کمی بزرگ شده است. در موارد پیشرفته، پا معمولاً از موقعیت طبیعی خود در انتهای مفصل خرگوشی به پهلو ها منحرف می شود. استخوان متاتارس و درشت نی در حول محور طولی به خصوص در نواحی انتهایی خم یا پیچ خورده است. استخوان های بلند ساق پا و بال ها را می توان کوتاه و ضخیم دید یا غضروف مفصلی در انتهای تحتانی استخوان درشت نی جابجا می شود.

درمان پروزیس

درمان پروزیس

ارائه سابقه گله و علائم آن به دامپزشک طیور احساس کمبود کولین در خوراک طیور را  تشخیص داده و درمان این بیماری را با دارو های خاصی شروع می کند. در مورد درمان کمبود کولین نیز باید گفت که پاسخ به درمان خوب و موثر است و در صورت رعایت شرایط و  تامین کولین در رژیم غذایی عوارض طولانی مدت را برطرف می کند. کولین را می توان از طریق غذا یا آب به پرندگان دارد.

پیشنهاد مطالعه: تاریخچه پرورش بوقلمون، مختصری از فیزیولوژی بوقلمون

هر زمان که دامپزشک متوجه کمبود کولین در جوجه ها یا پولت ها شد، درمان باید قبل از ایجاد علائم شدید آغاز شود. کمبود را می توان با تکمیل جیره با کولین کافی برای رفع نیازهای پرنده درمان کرد. زمانی که تاندون در مرغ یا پولت ها شروع به لغزش کند، درمان بی اثر است. مکمل منگنز، کولین و ویتامین های B در رژیم غذایی می تواند از گسترش بیماری جلوگیری کند.

سخن آخر

طی چند دهه گذشته مرغداری ها از روش های سنتی فاصله گرفته و به روش صنعتی مدرن و قدرتمند تبدیل شده است و در نتیجه تعداد آن ها هم در این صنعت افزایش چشمگیری دارد.

آنچه در برنامه های اصلاحی بیشتر مورد توجه قرار گرفت افزایش سرعت رشد و عملکرد تولید بود که منجر به تفاوت در سرعت رشد قسمت های مختلف بدن به ویژه تسریع رشد عضلات شد، اما این رشد متناسب با رشد ساختار اسکلتی بدن نبود و در نتیجه باعث آسیب به ساختار اسکلتی می شود.

بیشتر افرادی که در ابتدای راه هستند برای جلوگیری از این عوارض و کمتر شدن مرگ و میر در گله خود از همان ابتدای راه با مشاوران زبده خرید و فروش طیور توانستند در این مسیرموفق تر عمل کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

لطفا به این مطلب امتیاز دهید*

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × پنج =

مهم: قیمت دولتی و اتحادیه جوجه گوشتی با نامه بین 15.900 تا 16.900 تومان می باشد.


محصول آخرین میانگین قیمت + تغییر 24h مشاهده
جوجه یک روزه گوشتی  1403/1/9 20,750  ( 0) مشاهده
جوجه بومی  1403/1/9 105,425  ( 0) مشاهده
اردک  1403/1/9 69,084  ( 0) مشاهده
مرغ زنده  1403/1/9 57,046  ( 0) مشاهده
مرغ کشتار  1403/1/9 82,323  ( 0) مشاهده
خروس زربال  1403/1/9 25,500  ( 0) مشاهده
خروس آرین  1403/1/9 11,500  ( 0) مشاهده
تخم مرغ  1403/1/9 45,500  ( 0) مشاهده
کبک  1403/1/9 63,034  ( 0) مشاهده
جوجه بوقلمون  1403/1/9 181,417  ( 0) مشاهده
شتر مرغ زنده  1403/1/9 1,755,500  ( 0) مشاهده
بلدرچین زنده  1403/1/9 18,025  ( 0) مشاهده
پولت  1403/1/9 84,250  ( 0) مشاهده
ایکون