Search
Search

نوررسانی برای طیور

اشتراک گذاری این مقاله در شبکه های اجتماعی :
زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه

نوررسانی برای طیور

نور نقش بسیار مهمی در سالن های مرغداری دارد. زیرا بازده خوراک را بهبود می بخشد و مرگ و میر را کاهش می دهد. در مرغ های گوشتی نور مناسب باعث کاهش تبدیل دان به گوشت می شود. در گله های تخمگذار نور برای تولید تخم بسیار ضروری است و نبود آن باعث توقف تخم گذاری خواهد شد.

نوررسانی برای طیور

همانطور که کمبود نور در سالن ها عوارض زیادی ایجاد می کند، نور زیاد نیز اثرات منفی دارد. به عنوان مثال، قرار گرفتن در معرض طولانی مدت یا افزایش بیش از حد شدت نور، جوجه ها یا مرغ ها را تحریک می کند. در نتیجه انرژی خود را از دست می دهند و غذای بیشتری مصرف می کنند. علاوه بر این نور زیاد باعث پرخاشگری و هیجان سیستم عصبی جوجه ها می شود که در نتیجه جوجه ها دچارهم خواری و عارضه کانی بالیسم می شوند.

پیشنهاد مطالعه: انواع آبخوری طیور، دانخوری طیور

اهمیت برنامه نوردهی دقیق

پولت های سبک و نیمه سنگین از 20 هفتگی شروع به تخم گذاری می کنند، زمانی که پولت ها تحت تأثیر نور بیش از حد قرار گرفتند، زودتر از تخم بیرون می آیند و برای مدت طولانی تخم های بسیار کوچکی تولید می کنند. این تخم مرغ ها برای بازار مطلوب نیستند و ارزش اقتصادی کمی دارند.

این اتفاق منفی معمولاً زمانی رخ می دهد که جوجه ها در اولین ماه بهار به دنیا می آیند، بنابراین رشد این جوجه ها مصادف با روزهای طولانی بهار یا تابستان است.

مرغداران می توانند با این مشکل جدی کنار بیایند و به همین دلیل از برنامه بازرسی اصلاح نژاد استفاده کنند و یا در صورت خرید پولت از پرورش دهنده دیگری طبق برنامه پرورش خود به برنامه نوردهی  آن ها نظارت کنند.

 

زمان نوردهی در برای مرغ های تخمگذاری

برای تولید تخم مرغ طبیعی، مرغ ها باید در معرض نور کافی قرار گیرند که این مشکل کاهش تخم گذاری در زمستان را توجیه می کند.

نور مصنوعی و لامپ برای طولانی کردن زمان قرار گرفتن مرغ های تخمگذار در معرض نور استفاده می شود. برای این منظور پس از پایان روز و نبود آفتاب، چراغ های قفس روشن شده و به پرندگان نور اضافی می دهند.

به طوری که مدت زمان نورپردازی در سالن تقریباً به 16-18 ساعت در روز افزایش می یابد. در غیر این صورت، هنگامی که میزان نور در طول روز کاهش می یابد، مرغ تو لک رفته و تعداد تخم ها به طور قابل توجهی کاهش می یابد یا متوقف می شود.

 

شدت نور مناسب برای سالن های پرورش

شدت نور باید 2 تا 3 وات در هر متر مربع مرغداری باشد. پرندگان می توانند از لامپ های فلورسنت مهتابی و لامپ های سری کوچک با توان 25 تا 40 وات استفاده کنند.

شدت نور مناسب برای سالن های پرورش

شدت روشنایی متناسب با چراغ های LED با روشنایی یکنواخت تنظیم می شود. نحوه قرار دادن لامپ ها باید به گونه ای باشد که نور با شدت یکسان در تمام قسمت های سالن پرورش بتابد.

در سالن و در سیستم مرغداری لامپ هایی در طول راهرو نصب می شود. تمیز کردن مداوم لامپ ها و تعویض فوری لامپ های سوخته را فراموش نکنید. برای استفاده بیشتر از لامپ و جلوگیری از اتلاف نور، باید یک صفحه سفید بالای هر لامپ نصب شود تا نور را به سمت پایین منعکس کند.

 

جدول نوردهی طیور

نور یکی از مهم ترین عوامل برای مرغ های تخمگذار است. برای اینکه مرغ ها شروع به تخم گذاری کنند، باید در طول روز نور کافی دریافت کنند و تا زمانی که به سن بلوغ برسند طبق یک برنامه معمولی در معرض نور قرار گیرند.

بهترین زمانی که پرنده بالغ می تواند در معرض نور باشد 16 ساعت در روز است. برای رشد بهتر پرنده لازم است در 24 ساعت اول تولد نور کامل دریافت شود. این باعث می شود جوجه ها با محیط بیشتر آشنا شده و استرس کمتری داشته باشند.

پس از 24 ساعت از جوجه کشی، تا پایان هفته اول، جوجه به 23 یا 24 ساعت نوردهی در روز نیاز دارد. برای این کار کافی است لامپ ها را کاملاً روشن نگه دارید یا فقط یک ساعت در روز آنها را خاموش کنید.

این سطح قرار گرفتن در معرض نور باید به تدریج پس از هفته اول برای مرغ های تخمگذار و شروع دوره جوجه کشی کاهش می یابد. کاهش ساعات روشنایی تا زمانی که پرنده 11 ساعت نور روز را دریافت کند ادامه می یابد. این مقدار نور تا سن 20 هفتگی کافی است.

پس از شروع تخم گذاری مرغ ها، مهم است که در 20 هفتگی میزان قرار گرفتن در معرض نور در طول روز را به تدریج افزایش داده و تا پایان فصل تولید مثل ادامه دهیم. بهترین میزان نور برای مرغ های تخمگذار 16 ساعت در روز است.

 

انواع لامپ برای روشنایی سالن مرغداری

برای نورپردازی سالن می توانید از هر نوع لامپ معمولی، لامپ فلورسنت، لامپ کم مصرف یا ال ای دی استفاده کنید. در سالن های پرورش می توان از 3 نوع لامپ استفاده شده است.

انواع لامپ برای روشنایی سالن مرغداری

1- لامپ های معمولی: این نوع لامپ ها با نور سفیدی که از خود دارند فقط 1000 ساعت می توانند عمر کنند. درست است که نصب آن ها ارزان است، اما بازده نوری آنها بدون انعکاس کم است.

 

2- لامپ های فلورسنت (یا لامپ های مهتابی): خروجی نور آنها 3-4 برابر لامپ های معمولی است. عمر مفید آنها حدود 10000 ساعت است، اما شدت نور آنها در دمای پایین محیط کاهش می یابد. به طوری که در دمای صفر به حدود 60 درصد می رسد. مقداری از نور لامپ های مهتابی در طیف آبی و سبز است. هزینه نصب این لامپ ها بالاست اما مصرف برق و هزینه های نگهداری آن ها کمتر است.

3- لامپ های گازی یا جیوه ای: راندمان آنها تقریباً به اندازه لامپ های مهتابی است اما با تغییر دما کار کرد بهتری دارند و نور آنها در محدوده طیف های آبی و سبز کمتر است. عمر مفید این نوع لامپ ها در حدود 2500 ساعت تخمین زده می شود. اما چند دقیقه طول می کشد تا گرم شده و روشن شود. بهترین ارتفاع برای نصب این مدل لامپ ها برای یکنواخت شدن نوردهی در 3 متری از سطح زمین تخمین می زنند. با گذشت زمان از شدت نور لامپ ها کاسته می شود. نکته مهم در مورد این لامپ ها این است که به دلیل تولید نور آبی و اثرات منفی استفاده از آن ها زیاد توصیه نمی شود.

 

لامپ مادر مصنوعی برای روشنایی سالن

برای گرم کردن جوجه‌ها در هفته‌های اول رشد، از لامپ مصنوعی استفاده می‌شود. با این حال، از لامپ های مادون قرمز نیز می توان برای تامین گرما برای مرغ های مسن کمک گرفت. همچنین اغلب از لامپ های مادون قرمز یا چراغ های مادر مصنوعی برای تامین نور قرمز در مرغداری ها استفاده می کنند. کاربرد اصلی این نوع لامپ حرارت دادن مرغ و از بین بردن میکروب ها و باکتری های بیماری زا است. زیرا اشعه مادون قرمز خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد.

 

رنگ نور مناسب برای مرغ های تخمگذار

نور فلورسنت سفید بیشتر در مرغ های تخمگذار برای افزایش تولید تخم استفاده می شود. همچنین نور زرد را در گله های مولد برای افزایش باروری توصیه می کنند. لازم به ذکر است که لامپ های مهتابی برای استفاده در گله های تخمگذار یا گوشتی مزیتی ندارد زیرا این نوع لامپ ها مقداری نور آبی تولید می کنند که روی جوجه ها اثر نامطلوبی دارد.

مراقب باشید که انعکاس نور از اجسام اطراف سالن باعث به هم خوردن برنامه نوری دقیق نشود. پس بهتر است دانخوری، آبخوری و خود لانه هم از موادی ساخته شود که نور را منعکس نکند.

 

سخن آخر

تخمگذاری مرغ ها علاوه بر نور به عوامل زیاد دیگری هم بستگی دارد که از مهمترین آنها می توان به کیفیت خوراک مرغ، دما و رطوبت سالن، شرایط بیماری و محیط اشاره کرد. بنابراین، پرورش دهندگان نیاز به ایجاد شرایط مساعد برای تولید دارند تا با در نظر گرفتن تمام عوامل مهم و بررسی دقیق به نتیجه مطلوب برسند. اگر شما هم در مورد نوررسانی سالن های پرورشی خود دچار مشکل هستید بهتر است با مراکز خرید و فروش طیور تماس گرفته و از کارشناسان آن ها برای بهبود وضعیت پرندگان خود کمک بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

لطفا به این مطلب امتیاز دهید*

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × 2 =

مهم: قیمت دولتی و اتحادیه جوجه گوشتی با نامه بین 15.900 تا 16.900 تومان می باشد.


محصول آخرین میانگین قیمت + تغییر 24h مشاهده
جوجه یک روزه گوشتی  1403/1/9 20,750  ( 0) مشاهده
جوجه بومی  1403/1/9 105,425  ( 0) مشاهده
اردک  1403/1/9 69,084  ( 0) مشاهده
مرغ زنده  1403/1/9 57,046  ( 0) مشاهده
مرغ کشتار  1403/1/9 82,323  ( 0) مشاهده
خروس زربال  1403/1/9 25,500  ( 0) مشاهده
خروس آرین  1403/1/9 11,500  ( 0) مشاهده
تخم مرغ  1403/1/9 45,500  ( 0) مشاهده
کبک  1403/1/9 63,034  ( 0) مشاهده
جوجه بوقلمون  1403/1/9 181,417  ( 0) مشاهده
شتر مرغ زنده  1403/1/9 1,755,500  ( 0) مشاهده
بلدرچین زنده  1403/1/9 18,025  ( 0) مشاهده
پولت  1403/1/9 84,250  ( 0) مشاهده
ایکون