Search
Search

دانخوری طیور

اشتراک گذاری این مقاله در شبکه های اجتماعی :
زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه

دانخوری طیور

دانخوری طیور

در صنعت پرورش طیور و مرغداری، سودآوری رابطه مستقیمی با کیفیت محصول و راندمان تولید دارد. تولید کنندگان به منظور کاهش هزینه ها به دنبال استفاده از فناوری و تجهیزات جدید هستند. برای نوسازی صنعت طیور کشور، بسیاری از شرکت ها تجهیزات مدرنی برای سیستم های تغذیه و آشامیدن ارائه کرده اند.

ویژگی های استفاده از دانخوری مرغداری

  • داشتن کیفیت و استحکام بالا و افزایش عمر مفید
  • ظرفیت ذخیره دان برای چند روز
  • عدم نفوذ رطوبت و آب باران در داخل دانخوری
  • نبودن لبه های تیز و برنده در ساختار دانخوری
  • مناسب برای پر کردن مداوم خوراک طیور
  • کاهش دور ریزی و تلف شدن دان ها
  • قابل تنظیم برای دوره های مختلف رشد پرنده
  • امکان شستشو و ضدعفونی کردن آسان
  • دسترسی آسان پرندگان برای تغذیه
  • حداقل نیاز به جابجایی غذا توسط نیروی کار

با توجه به نیاز پرنده در مراحل مختلف رشد از دانخوری های گوناگون استفاده می شود. البته در هفته اول از سینی های بزرگ به قطر 40 سانتی متر برای تغذیه جوجه ها کمک می گیرند که ظرفیت هر سینی برای 50 جوجه کافی است.

سینی ها از پلاستیک قابل شستشو و ضد عفونی ساخته شده اند که به طور مرتب توسط کارگران شستشو و تمیز می شود. پس از این مرحله بسته به حجم تولید، هزینه و شرایط هر سالن از سیستم های تغذیه دستی یا اتوماتیک استفاده می کنند.

انواع سیستم دانخوری مرغداری

انواع سیستم دانخوری مرغداری

دانخوری دستی (دانخوری سطلی)

دانخوری ناودانی

دانخوری زنجیری

دانخوری اوگر

دانخوری دستی

دانخوری دستی پرنده (دانخوری سطلی) از یک ظرف پلاستیکی یا گالوانیزه استوانه ای که صفحه ای در زیر آن قرار دارد تشکیل شده و میزان ریزش دان ها با پیچ قابل تنظیم است.

با آویزان کردن دانخوری دستی می توان طول آن را تنظیم کرد تا آلودگی صفحه کم شده و دان ها هدر نروند. با توجه به اینکه تعداد کمی از جوجه ها از تغذیه دستی استفاده می کنند، هزینه تک تک پرندگان کمتر از روش های تغذیه خودکار بوده و فضای کمتری را هم اشغال می کند.

دانخوری ناودانی

از کاغذ گالوانیزه و به شکل ناودان درست شده و غذا توسط کارگر داخل آن ریخته می شود. ابعاد و اندازه دانخوری با توجه به نیاز مرغداری ها با هم متفاوت است. طول آن از 80 سانتی متر شروع شده و عرض آن برای جوجه ها 10 سانتی متر و برای مرغ های گوشتی به 20 سانتی متر می رسد. برای جلوگیری از ورود پرنده به داخل دانخوری از حفاظ های میله ای استفاده می کنند. با افزودن پایه می توان از این فیدرها برای دوره های مختلف رشد استفاده کرد. دانخوری های ناودانی به راحتی شسته و ضدعفونی می شوند و قابل جابجایی هستند.

مرغداری های بزرگ به تعداد زیادی کارگر و زمان بسیاری نیاز دارند تا از روش تغذیه سطلی غذا دهی را انجام دهند. این انتخاب اشتباه باعث هدر رفتن بخشی از دان ها شده و نگهداری مناسبی برای پرندگان فراهم نمی کند و منجر به رشد نابرابر جوجه ها می شود.

دانخوری زنجیری مرغداری (دانخوری زنجیری اتوماتیک)

اولین سیستم دانخوری اتوماتیک در مرغداری سیستم تغذیه زنجیره ای است که به دلیل سهولت کار و تولید آسان مورد استقبال مرغداران قرار گرفته است. دانخوری زنجیری توسط موتور برق و گیربکس دان را به کمک هایپر (قیف) به کل مرغداری منتقل می کند.

زنجیر دان معمولاً از ورق های فولادی ضد زنگ گالوانیزه است و ارتفاع نقاله آن توسط پایه تنظیم می شود که بسته به سن مرغ در فواصل زمانی مشخص درجه بندی می کنند.

مزایای سیستم دانخوری زنجیری

  • راحت تر از تغذیه دستی است و توزیع خوراک بهتری دارد.
  • طبق درجه بندی اولیه، تنظیم ارتفاع یکسان بوده تا پرنده بتواند به راحتی غذا پیدا کند.
  • نگهداری از دانخوری زنجیره ای آسان است و اکثر کارگران مرغداری می توانند مشکلات به وجود آمده در سیستم آن را برطرف کنند.
  • به دلیل حرکت نوار نقاله، دان خوری زنجیره ای به راحتی قابل شستشو و ضدعفونی بوده و نیازی به جمع آوری آن از سالن جهت شستشو و ضدعفونی نیست.

معایب سیستم دانخوری زنجیری

با نگاهی به مزایای ذکر شده برای سیستم دانخوری زنجیره ای می توان به معایب آن نیز اشاره کرد.

  • در سیستم تغذیه با دانخوری زنجیری پرندگانی که در ابتدای مسیر تغذیه می شوند معمولاً غذای باکیفیت تری نسبت به پرندگان انتهای مسیر دریافت می کنند و همین امر باعث رشد نامتعادل جوجه ها خواهد شد.
  • دانخوری زنجیری به خاطر سیستم زنجیری و مکانیکی، دارای استهلاک بالایی است و هزینه نگهداری و تعمیرات آن از سیستم دانخوری بشقابی (اوگر) بیشتر خواهد شد.
  • به دلیل محدودیت ارتفاع و شکل ساختمانی زنجیره غذایی نمی توان از این روش برای تغذیه جوجه های تازه متولد شده استفاده کرد.

دانخوری اتوماتیک بشقابی (دانخوری اوگر)

دانخوری اتوماتیک بشقابی (دانخوری اوگر)

جدیدترین مکانیسم تغذیه مرغ دانخوری اتوماتیک بشقابی(دانخوری اوگر) است که بیشتر برای تغذیه جوجه ها، بلدرچین ها و تغذیه بوقلمون ها استفاده می شود. طراحی این سیستم تغذیه خودکار مبتنی بر توزیع یکنواخت غذا با توجه به سن پرنده و کنترل دقیق میزان مصرف خوراک است. عملکرد این دستگاه به این صورت است که دان ها از طریق مارپیچ و لوله های دانخوری به طور یکنواخت در سرتا سر سالن پخش شده و داخل بشقاب ریخته می شود. از مزایای تغذیه بشقابی اتوماتیک افزایش ضریب تبدیل، نیاز به نیروی کار کمتر  و افزایش عملکرد طیور به دلیل توزیع یکنواخت خوراک است.

پیشنهاد مطالعه: خنک کردن به روش تبخیر

خط دانخوری بشقابی مرغداری

هر خط دانخوری بشقابی مرغداری، قدرت خود را از یک گیربکس و موتور به اندازه یک اسب بخار دریافت می کند. صفحه دانخوری بشقابی از طریق قیف در ورودی لوله تغذیه می شود. فنر مارپیچ در لوله به کمک شفت موتور و گیربکس می چرخد ​​و باعث می شود دانه به سمت جلو حرکت کند. بشقاب دانخوری در فواصل معین قرار می گیرد و از دهانه ایجاد شده در لوله دان ها به داخل قسمتی از بشقاب پرتاب می شود. با پر شدن هر بشقاب دستگاه به بشقاب بعدی منتقل شده و تا انتها تمام ظروف را پر می کند.

هنگامی که دان به صفحه نهایی می رسد، سیستم به طور خودکار بسته شده  تا از هدر رفتن غذا جلوگیری کند. وقتی همه تغذیه در بشقاب ها به پایان رسد، سیستم دوباره شروع به کار می کند. خط تغذیه جوجه ها توسط سیم بکسل از سقف آویزان است و با وینچ برقی طول بشقاب با توجه به سن جوجه ها تنظیم می شود.

محاسبه تعداد دانخوری های لازم

وعده های غذایی ارائه شده در مرغداری ها اغلب شامل تغذیه اولیه و ثانویه است.

تغذیه اولیه همان سینی است که برای جوجه های 10 روزه استفاده می شود. اما از آن سن به بعد غذای دوم باید به تدریج در داخل سالن استفاده شود. هنگام استفاده از خوراک ثانویه، اولین خوراک نباید به طور ناگهانی جمع آوری شود، زیرا یافتن غذا برای جوجه ها مشکل خواهد شد.

برای تغذیه 75 درصد جوجه ها در 10 تا 14 روز اول از سینی تغذیه استفاده می شود که این سینی برای تغذیه آن ها ایده آل است. اما در این نوع سینی احتمال آلودگی غذا زیاد است.

سخن پایانی

از ویژگی های یک دانخوری مطلوب باید به قابل شست ‌و شستشو بودن، تعمیر راحت و بدون دلهره، داشتن دوام بالا و کاهش میزان  تلف شدن خوراک  طیور اشاره کرد. خوراک مرغ منبع اصلی هزینه های تولید است. یکی از راه های کاهش هزینه های تولید، جلوگیری از هدر رفتن غذا است، به طوری که وقتی پرندگان را به خوردن غذای بیشتر تشویق می کنید و سرعت آنها را افزایش می دهید، از هدر رفت غذا نیز اجتناب شود. برای این منظور بهتر است در زمان خرید و فروش طیور با مراکز معتبر در این زمینه همکاری کنید تا نکات و تجربیات خود را در اختیار شما قرار دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

لطفا به این مطلب امتیاز دهید*

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − یک =

مهم: قیمت دولتی و اتحادیه جوجه گوشتی با نامه بین 15.900 تا 16.900 تومان می باشد.


محصول آخرین میانگین قیمت + تغییر 24h مشاهده
جوجه یک روزه گوشتی  1403/2/4 19,500  ( 938) مشاهده
جوجه بومی  1403/2/4 105,425  ( 0) مشاهده
اردک  1403/2/4 69,084  ( 0) مشاهده
مرغ زنده  1403/2/4 52,573  ( -298) مشاهده
مرغ کشتار  1403/2/4 82,323  ( 0) مشاهده
خروس زربال  1403/2/4 24,500  ( 1000) مشاهده
خروس آرین  1403/2/4 11,500  ( 1750) مشاهده
تخم مرغ  1403/2/4 45,500  ( 0) مشاهده
کبک  1403/2/4 63,034  ( 0) مشاهده
جوجه بوقلمون  1403/2/4 181,417  ( 0) مشاهده
شتر مرغ زنده  1403/2/4 1,755,500  ( 0) مشاهده
بلدرچین زنده  1403/2/4 18,025  ( 0) مشاهده
پولت  1403/2/4 84,250  ( 0) مشاهده
ایکون